Wat is een haartoner precies


Per definitie is een toner een product dat op gebleekt haar wordt aangebracht om ongewenste ondertonen, zowel warm als koud, te neutraliseren en aan te passen. Het werkt het beste op blond haar (natuurlijk of geblondeerd), omdat het de tint verandert zonder de haarkleur te veranderen. Je pakt een toner op dezelfde kleurhoogte als het haar of donkerder, anders pakt de toner niet. Zie het als een glanzende toplaag die het haar goed en gezond verzorgt. Een milde kleuring, een extraatje na een highlight behandeling of balayage. Met een normale kleuring kun je lichter of donkerder gaan; met een toner haal je ongewenste tinten (zoals geel en oranje) uit het haar.

Waarom toner in je haar?

Een haartoner is een haarproduct met gekleurde pigmenten die je in het haar aanbrengt om ongewenste tinten in het haar te neutraliseren. De toegevoegde pigmenten en de ongewenste tinten heffen elkaar op, zodat alleen de gewenste haarkleur overblijft.  Een toner hecht zich aan de buitenkant van je en het geeft glans. Nu is het wel zo als je je haren wast, de toner steeds vervaagt. Dit heeft te maken met de producten waar jij je haar mee wast en of je haar van goede kwaliteit is. Als je haar droog is, was je de toner er sneller uit.

Hoelang blijft een toner in je haar?

Afhankelijk van de porositeit van het haar (denk: hoeveel vocht kan je haar opnemen en vasthouden) blijft een haar toner tussen 10 en 40 wasbeurten zitten.

Is Zilvershampoo een toner?

Het bekendste voorbeeld van een toner is misschien wel de zilvershampoo: een toner voor geel haar (tip: Fudge Every Day Clean Blonde). Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit een paarse toner voor blond haar, die een gelige gloed in blonde lokken verleden tijd maakt.

Let wel op met veelvuldig gebruik van toners, want hoewel een toner milder is dan haarverf, kan het je haar ook uitdrogen.

Haar toner uitwassen

Wil je graag snel van die toner af? Het komt weleens voor dat een toner net wat te lang in je haar heeft gezeten (het algemene advies is 5 tot 20 minuten laten intrekken). Of misschien zijn jouw lokken iets gevoeliger voor het pigment. Het gevolg: jouw haarkleur is niet helemaal geworden zoals je had gehoopt. Wil je de toner uitwassen en ben je bij de kapper? Geef meteen aan dat je niet helemaal tevreden bent over de kleur. Dan kunnen ze er direct wat aan doen. Geen kapper wordt blij van een klant die ontevreden de salon uitwandelt. En onthoud: een professionele kapper kan wel tegen een stootje en zal meteen naar een oplossing zoeken. Veel kappers kiezen voor een antiroosshampoo of een andere shampoo met een diepe reiniging, waardoor de toner als sneeuw voor de zon uit jouw coupe zal verdwijnen.

Wat is het verschil tussen een toner en haarverf?

Een toner is een mild kleurproduct om de nuance bij een een bestaande (geverfde) haarkleur te corrigeren. Meestal gaat het hier dan om blonde kleuren. Met een normale kleuring kun je lichter of donkerder gaan; met een toner haal je ongewenste tinten (zoals geel en oranje) uit het haar.

Welke toner gebruiken kappers?

Haartoners zijn verkrijgbaar in de volgende tinten om het gewenste effect te bereiken: blauw, groen, paars, rood, oranje (koper), geel en bruin. Ze kunnen worden gebruikt om je haarkleur te koelen, te neutraliseren of om op te warmen. Het kiezen van de juiste tonerkleur hangt af van de hoogte van je basis en het eindresultaat dat je wilt bereiken. Of je nu je kleur wilt neutraliseren of versterken.

Lichtblond
• Violet toner om ongewenste tinten oranje en geel te neutraliseren
• Goud toner om te versterken

Medium / donkerblond
• Blauwe toner om te neutraliseren
• Goud en goud koper toner om te verbeteren

Rood bruin / Rood
• Groene toner om te neutraliseren
• Koper rode toner voor verbetering

Bruin
• Beige of asblonde toner om te verzachten
• Groene toner om te neutraliseren
• Rode toner om te versterken

Zwart
• Geen enkele toner werkt op deze basis

Hoe verzorg ik mijn haar na het aanbrengen van een haartoner?

Om de nieuwe tint van je haarkleur te behouden is het advies om je haar niet te vaak te wassen, omdat hierdoor de kleurpigmenten loskomen. Hoewel het afhangt van je dagelijkse routine en de toners die je gebruikt, is het in het algemeen zo dat hoe meer je je wast, hoe meer je een haartoner opnieuw moet aanbrengen. In combinatie met stylingapparaten, kan je toner sneller verkleuren en vervagen. Als je je nieuwe kleur wilt accentueren met dikke krullen of een zijdezachte stijltang, gebruik dan de hittebeschermingsspray voor het stijlen.

Je bent misschien al bekend met de tijdelijke toners die zilvershampoos en conditioners zijn. Deze zijn gemakkelijk thuis te gebruiken en bevatten sterke paarse pigmenten die de koper- en geelachtige ondertonen neutraliseren die na verloop van tijd op blond haar zal verschijnen. Hoewel de resultaten subtiel zijn, kunnen ze matte, poederachtige of platina ondertonen geven met een glanzend effect. Houd er echter rekening mee dat zilvershampoos en conditioners snel vervagen. Gelukkig hoef je ze maar één tot drie keer per week aan te brengen om je kleur goed te behouden.

Inspiratie voor deze blog komt o.a. van Google, HarpersBazaar, Pro Duo